Sezon morelowy i brzoskwiniowy w pełni
więc nie mogłam sobie odmówić pysznego
drożdżowego ciasta z morelami z
dodatkiem jagód (w oryginale poziomki).
Pieczenie w gorący dzień ciast drożdżowych
ma jeszcze jedną zaletę.
Nie trzeba czekać długo aż wyrosną:)))
Składniki:
30g świeżych drożdży +1 łyżeczka cukru
210ml letniego mleka
60g wody
4 łyżki cukru
1 jajko
80g masła
450g mąki pszennej
ok. 1/2 kg moreli
1/2 szklanki jagód lub poziomek
Składniki na kruszonkę:
50g mąki
50g mąki
25g cukru
25g zimnego masła
Drożdże zasypać 1 łyżeczką cukru i odstawić
aż się rozpuszczą.
Wtedy wlać wodę, ciepłe mleko i resztę cukru.
Odstawić na kilka minut, żeby drożdże ruszyły.
Dodać jajko i rozpuszczone letnie masło.
Na końcu wsypać mąkę i zagnieść
ciasto (ja utarłam hakami miksera).
Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce żeby
podwoiło swoją objętość (około 30-40 minut).
Po tym czasie ciasto przełożyć do foremki
wyłożonej papierem do pieczenia (moja miała 24x30 cm,
natomiast autorka proponuje użyć tortownicę 26 cm).
Na cieście ułożyć wypestkowane morele rozcieńciem
do góry oraz jagody. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia
aż ciasto podwoi swoją objętość (ok. 1h).
Składniki kruszonki zagnieść i gdy ciasto wyrośnie
posypać nimi wierzch.
Piec w nagrzanym do 180-190 stopni piekarniku
przez około 40-60 minut (zależy od piekarnika).
Gdy ostygnie można polać lukrem.
* przepis pochodzi
ze strony "White Plate"
Jakie piękne ciasto z pewnością zachęca swoim wyglądem i zapachem :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie ...
ciasto idealne :) pozdr i zapraszam do mnie :)
OdpowiedzUsuńpiękne, słoneczne ciasto!
OdpowiedzUsuń