Strony

1 sie 2013

Ciasto wiśniowe z pianką



Ciasto wiśniowe robiłam na urodziny
mojego brata i jest to ciasto eksperymentalne:)
Jak na taki eksperyment wyszło zadziwiająco pyszne:)

Składniki na tortownicę 24 cm:
1 opakowanie okrągłych biszkoptów
lub cienki biszkopt

Masa wiśniowa:
30 dag wiśni bez pestek
20 dag serka waniliowego homogenizowanego
20 dag jogurtu naturalnego
2 galaretki wiśniowe
3-4 łyżki cukru pudru

Wiśniowa pianka:
1 śnieżka+mleko
1 galaretka wiśniowa

Biszkoptami wyłożyć dno tortownicy.
Wiśnie zmiksować. Połączyć z serkiem i jogurtem.
Galaretki rozpuścić w 300ml wrzątku.
Zostawić do ostygnięcia i dodać do masy.
Masę wyłożyć na biszkopty (najlepiej jak trochę
zgęstnieje bo inaczej biszkopty wypłyną).
Wstawić do lodówki aż całkowicie stężeje.
Galaretkę wiśniową rozpuścić w 1 szklance wody.
Zostawić aż ostygnie i podzielić na połowę.
Pierwszą wlać na masę wiśniową i wstawić do lodówki.
Śnieżkę ubić wg. instrukcji na opakowaniu.
Dodać pozostałą część galaretki. Wylać na galaretkę w tortownicy.
Zostawić aż masa całkowicie stężeje.


10 komentarzy:

  1. obłędna ta masa wiśniowa <3 chyba zrobię takie ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda niezwykle dekoracyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacyjne!Muszę to zapisać do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wysyłam męża do sklepu po wiśnie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Polecam jak najbardziej ciasto jest łatwe chociaż troszkę pracochłonne. Nie jest bardzo słodkie więc na lato jak znalazł:)

    OdpowiedzUsuń
  6. pięknie wygląda:) i te soczyste kolory!

    OdpowiedzUsuń