Ciasto wiśniowe robiłam na urodziny
mojego brata i jest to ciasto eksperymentalne:)
Jak na taki eksperyment wyszło zadziwiająco pyszne:)
Składniki na tortownicę 24 cm:
1 opakowanie okrągłych biszkoptów
lub cienki biszkopt
Masa wiśniowa:
30 dag wiśni bez pestek
20 dag serka waniliowego homogenizowanego
20 dag jogurtu naturalnego
2 galaretki wiśniowe
3-4 łyżki cukru pudru
Wiśniowa pianka:
1 śnieżka+mleko
1 galaretka wiśniowa
Biszkoptami wyłożyć dno tortownicy.
Wiśnie zmiksować. Połączyć z serkiem i jogurtem.
Galaretki rozpuścić w 300ml wrzątku.
Zostawić do ostygnięcia i dodać do masy.
Masę wyłożyć na biszkopty (najlepiej jak trochę
zgęstnieje bo inaczej biszkopty wypłyną).
Wstawić do lodówki aż całkowicie stężeje.
Galaretkę wiśniową rozpuścić w 1 szklance wody.
Zostawić aż ostygnie i podzielić na połowę.
Pierwszą wlać na masę wiśniową i wstawić do lodówki.
Śnieżkę ubić wg. instrukcji na opakowaniu.
Dodać pozostałą część galaretki. Wylać na galaretkę w tortownicy.
Zostawić aż masa całkowicie stężeje.
obłędna ta masa wiśniowa <3 chyba zrobię takie ciasto!
OdpowiedzUsuńWygląda niezwykle dekoracyjnie!
OdpowiedzUsuńRewelacyjne!Muszę to zapisać do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńCiasto wyglada jak z bajki :)
OdpowiedzUsuńWysyłam męża do sklepu po wiśnie.
OdpowiedzUsuńPolecam jak najbardziej ciasto jest łatwe chociaż troszkę pracochłonne. Nie jest bardzo słodkie więc na lato jak znalazł:)
OdpowiedzUsuńWręcz idealne :-)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo ładnie :)
OdpowiedzUsuńpięknie wygląda:) i te soczyste kolory!
OdpowiedzUsuń