Bardzo szybkie danie obiadowe nawet na upalne dni a może szczególnie.
Takie bardzo letnie bo z kurkami.Napiszę krótko: palce lizać!
Składniki dla 2 osób:
120g makaronu rurek
150g kurek
150g młodej cukinii
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
1/3 szklanki śmietany kremówki
szczypta szafranu
2 żółtka
sól, pieprz
Grzyby dokładnie oczyścić i osuszyć
na papierowym ręczniku.Większe pokroić na mniejsze kawałki.
Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach Makaron ugotować al dente
w osolonej wodzie i zachować z gotowania 4 łyżki wody.
w osolonej wodzie i zachować z gotowania 4 łyżki wody.
Na patelni rozgrzać masło z oliwą.Wrzucić kurki i cukinię.
Smażyć ok. 5 minut aż cała woda odparuje.
Wtedy dodać makaron i wodę po gotowaniu makaronu
Całość dokładnie wymieszać.Śmietanę wymieszać z żółtkami, solą,
pieprzem i szafranem.Zdjąć patelnię z ognia i wlać sos.
pieprzem i szafranem.Zdjąć patelnię z ognia i wlać sos.
Mieszać aż zgęstnieje (jeśli tak się nie stanie ustawić
z powrotem na chwilkę na malutkim ogniu).
*Przepis pochodzi z bloga "Kwestia smaku". Ja nie dodawałam
żółtek tylko wlałam troszkęwięcej kremówki.
żółtek tylko wlałam troszkęwięcej kremówki.
Szybkie i smaczne :)
OdpowiedzUsuńA mnie sie kurek chce, o. Swiezych, jedrnych, pysznych. Musze poszukac :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam makaron, uwielbiam kurki i uwielbiam cukinię :)
OdpowiedzUsuńCool!
OdpowiedzUsuń