Strony

22 sie 2013

Sos słodko-kwaśny do słoików


Będę Was teraz męczyła przetworami na zimę.
W tym roku wpadłam dosłownie w szał ich robienia. 
W większości są to zbiory z własnej działki lub ogródka.
Niekiedy darowane:)Dzisiaj zapraszam na sos-słodko
kwaśny do słoików. Wystarczy dodać
podsmażone mięso i obiad gotowy:)

Składniki:
3 kg pomidorów
1 kg cebuli
2 papryki (jedna czerwona druga żółta)
1 puszka ananasa
1 puszka kukurydzy (u mnie bez)
6 ząbków czosnku
1/2 łyżeczki przyprawy chilli
2 łyżki musztardy (u mnie bez)
2 łyżki słodkiej mielonej papryki
1 czubata łyżeczka curry w proszku
1 łyżeczka mielonego pieprzu
1,5 szklanki cukru
1/2 szklanki octu
2 łyżki soli
2 łyżki mąki ziemniaczanej
można dodać kiełki sojowe,
marchewkę lub cukinię

Pomidory sparzyć i obrać ze skóry.Następnie pokroić w kostkę.
Cebulę pokroić w piórka.Wymieszać, posolić i gotować
razem ok.1 godziny.Dodać pokrojone papryki, kukurydzę
i resztę składników oprócz mąki i ananasa.
Całość gotować ok. 30 minut w połowie dodać
pokrojonego ananasa (ja dodałam jeszcze trochę soku z puszki)
Na koniec mąkę rozrobić w małej ilości wody lub
soku z ananasa i dodać do sosu mieszać aż zgęstnieje.
Ja nie dodawałam mąki bo mój sos wyszedł gęsty.
Przełożyć do wyparzonych słoików.Pasteryzować 20 minut.


*przepis trochę zmodyfikowany pochodzi z Wielkiego Żarcie i jest
autorstwa Vladona.

12 komentarzy:

  1. domowy najlepszy :) samo zdrowie!

    OdpowiedzUsuń
  2. pychotka pozdrawiam ciepluteńko

    OdpowiedzUsuń
  3. W tym roku chyba się na niego skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. fajne naklejki na słoiki :) skąd są? ;>

    OdpowiedzUsuń
  5. Skad masz takie świetne naklejki na słoiki ?
    a jak robisz sama to skad masz szablon ? :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wzory etykiet polecał kiedyś ktoś na jakimś blogu i zapisałam.
    http://chomikuj.pl/bciepielewska/Etykiety+na+przetwory/Etykiety+na+przetwory Są różne i jak macie kolorowe drukarki to można mieć etykiety w kolorze. Przykleja się je na mleko:)

    OdpowiedzUsuń
  7. a ten ocet to zwykly?

    OdpowiedzUsuń
  8. Dzisiaj biorę się za przetwory! Dziękuję też za link do etykiet, przydadzą się! Poważnie przykleja się je na mleko? nie słyszałam o tym... a potem ładnie taka etykieta schodzi?

    OdpowiedzUsuń
  9. Ten sos jest po prostu rewelacyjny. Polecam

    OdpowiedzUsuń
  10. Nigdy nie jadłam tak wspaniałego sosu:) Bardzo dziękuje za przepis

    OdpowiedzUsuń
  11. Sos znakomity...

    OdpowiedzUsuń