Strony

13 sie 2013

Zupa krem z kalafiora i curry


Kolejna zupa krem.Tym razem z kalafiora.
Pyszna, gęsta z grzankami.Dla wszystkich 
miłośników tego warzywa:)

Składniki:
1 mały kalafior (lub 1/2 większego)
kawałeczek świeżego imbiru
2 marchewki
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
3 szklanki bulionu warzywnego
1 łyżeczka curry
gałka muszkatołowa
1/2 szklanki śmietany 30%
sól, pieprz

W garnku rozgrzać masło.Wrzucić pokrojoną cebulę, czosnek
oraz imbir.Zeszklić i dodać różyczki kalafiora
 oraz pokrojoną marchewkę.Wlać bulion i zagotować.
Zmniejszyć gaz i gotować aż wszystkie warzywa będą miękkie.
Całość zmiksować na krem.Przyprawić solą, pieprzem , curry i gałką.
Na końcu wlać śmietanę.

6 komentarzy:

  1. cudowna zupka, chętnie bym spróbowała!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam kremy i często je robię, ale nigdy nie dodawałam curry do kremu z kalafiora - świetny pomysł, kolor jest piękny!

    OdpowiedzUsuń
  3. Kolorek ma piekny,i juz sobie wyobrazam jej smak:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglada bardzo zachecajaco :D musze wyprobowac :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja nie lubię kalafiorów, ale czasem trzeba go zjeść ;) I tu Pani blog przyszedł z pomocą. Zupka była bardzo smaczna, powiem szczerze, że przekonała mnie nieco do tego warzywa :) Do tego chrupiące grzanki oczywiście!

    OdpowiedzUsuń