Strony

11 sie 2011

Bułeczki z otrębami


Dzisiaj kolejna propozycja
zapożyczona z
Pracowni wypieków.
Przepyszne bułeczki z otrębami.

Smakują jak
grahamki ale dla
mnie są nawet lepsze od nich:)

Wczoraj serwowałam je z
pastą
jajeczną
(zdj. w poprzednim poście:)

Składniki na 6-8 sztuk:
300g mąki pszennej
50 otrębów (ja użyłam pszennych
ale mogą być dowolne)

20g oleju roślinnego
15g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru

1łyżeczka soli 
190g letniej wody

Drożdże włożyć do miski.

Dodać 2 łyżki wody i łyżeczkę cukru.

Dokładnie wymieszać i odstawić
na ok. 15 minut.
Dodać resztę składników
i za pomocą miksera
z hakami
zagnieść ciasto (bardzo się klei).
Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe
miejsce
aż podwoi objętość (ok. 1h).

Ręce posmarować olejem.
Rwać ciasto po kawałku i lepić bułeczki
(mnie wyszło 6 bardzo dużych).

Ułożyć je na blaszce wyłożonej
papierem
do pieczenia.
Przykryć i zostawić
do
wyrośnięcia na ok. 40-60 minut.

Piekarnik rozgrzać do 230 stopni.
Na spodzie ustawić naczynie
z 1/2
szklanki kostek lodu.
Piec 10 minut a następnie

 zmniejszyć temperaturę do 210 i piec
jeszcze ok. 5-10 minut.

1 komentarz:

  1. Doskonałe na śniadanko, a ja jeszcze nic nie jadłam ;-)
    Miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń