Strony

20 paź 2012

Frittata ze szpinakiem


Grasz w zielone?
Ten weekend zapowiada się
u mnie bardzo zielono:)
Zaczynamy od frittaty
 wg. Jamiego Olivera.

Składniki 
dla 2 osób:
1/2 małej czerwonej cebuli
250g świeżego szpinaku
(lub 1/2 szklanki mrożonego)
4 duże jajka
1/2 szklanki pokruszonego sera feta
1 łyżka oliwy
czarny pieprz

Świeży szpinak umyć, drobno posiekać.
Mrożony odmrozić i dokładnie odsączyć.
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy.
Moja patelnia miała  23 cm.
Wrzucić drobno pokrojoną cebulę
i smażyć aż zacznie brązowieć.
Dodać szpinak i smażyć razem 2-3 minuty.
 Zostawić aż ostygnie.
W misce ubić jajka.


Dodać ostudzony szpinak z cebulą,
pokruszoną fetę i sporą szczyptę pieprzu.
Na rozgrzaną patelnię wlać masę
i smażyć aż wierzch będzie się ścinał.
Ostrożnie odwrócić na drugą stronę
i smażyć jeszcze chwilkę.

7 komentarzy:

  1. Jaki apetyczny omlet. :) Feta i szpinak, moje smaki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Najlepsze połączenie :)
    Świeży szpinak i fetka.
    Ciekawie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetyczna, chętnie bym taką zjadła.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ostatnio robiłam i zamiast odwracać na drugą strone włożyłam na górną półkę piekarnika. Omlet vel frittata był puszysty i pyszny.

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie zjadłam tą pyszność :) Jest niesamowicie łatwe do zrobienia, do tego baaardzo, ale to naprawdę bardzo pyszne! No i szpinak, samo zdrowie ;).
    Ten blog to moja inspiracja jedzeniowa już chyba do końca życia :D
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. ja także zrobiłam, ale nie wyszła taka ładna jak na zdjęciu:( ciężko było mi ją przełożyć na drugą stronę na patelni, bo się rozwalała... mimo tego pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo nam smakowało, dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń