Strony

2 paź 2012

Polędwiczki wieprzowe na słodko-kwaśno


Macie może jakiś patent na robienie
szybko ładnego zdjęcia obiadu?
Ja ciągle mam z tym kłopot:)
Mam na myśli to, że zamiast jeść
 obiad z rodziną ja robię jego zdjęcie:)

Składniki dla 2-3 osób:
1 polędwiczka wieprzowa (ok. 40dag)
1/2 puszki ananasa (zalewę zachować)
1/2 średniego pora
1 czerwona papryka

Składniki na marynatę:
1 łyżka octu z czerwonego wina
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka koncentratu pomidorowego
3/4 szklanki zalewy z ananasa
1 płaska łyżka cukru
1 łyżka mąki kukurydzianej
(ew. 1/2 ziemniaczanej)
sól, pieprz
ostra papryka w proszku

Polędwiczki pokroić w plastry.
Każdy plasterek delikatnie rozbić tłuczkiem.
W misce wymieszać wszystkie składniki
na marynatę i włożyć mięso.
Wstawić do lodówki na ok. 1h.
Na patelni rozgrzać oliwę.
Z marynaty wyjąć mięso.
Wrzucić na rozgrzaną oliwę i usmażyć
na złoty kolor.
Dodać pokrojonego pora i paprykę.
Smażyć aż warzywa zmiękną ale
ciągle pozostaną chrupiące.
Dodać ananasa.
Do zalewy dodać cukier
 i 1 łyżkę mąki kukurydzianej.
Wlać na patelnię i gotować
aż sos zgęstnieje.

4 komentarze:

  1. he he u nas jest tak samo! śmieją się ze mnie a ja jem zimne :D
    wspaniała obiadowa propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  2. "Do zalewy dodać cukier
    i 1 łyżkę mąki kukurydzianej.
    Wlać na patelnię i gotować..."

    hmmm chodzi o marynatę z mięsa?

    OdpowiedzUsuń