Strony

13 paź 2012

Schab po bałkańsku


Miałam nadmiar papryki
i postanowiłam coś z nią zrobić:)
Padło na ten schab i papryka
zużyta a obiad pyszny:)

Składniki dla ok. 4-5 osób:
60dag schabu bez kości
250g pieczarek
2 średnie cebule
3 papryki (najlepiej różne kolory)
3 średnie pomidory
200g kiszonych ogórków
sól, pieprz
imbir, kolendra, majeranek
2 ząbki czosnku
ok. 1 łyżka mąki
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka masła
 kwaśna śmietana (opcjonalnie)

Schab pokroić w paski.
Posypać przyprawami, oprószyć mąką.
Na patelni rozgrzać mało z oliwą.
Wrzucić mięso i zrumienić.
Zdjąć i wrzucić pokrojone w paski
pieczarki i w piórka cebulę.
Smażyć aż trochę zmiękną
Dodać pokrojone w paski papryki,
obrane ze skóry i pokrojone 
na cząstki pomidory oraz przeciśnięty czosnek.
Na końcu z powrotem wrzucić mięso.
Podlać 1 szklanką wody lub bulionu,
przykryć i dusić około 30 minut.
10 minut przed końcem dodać pokrojone
w paseczki ogórki.
doprawić jeśli potrzeba.
Można dodać śmietany jak ktoś lubi:)

6 komentarzy:

  1. wspaniałe naczynie a zawartość jeszcze fajniejsza :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mm zjadłabym coś takiego. :) kolory, zapach ciepłego mięsa w warzywach ... :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wygląda i pewnie równie dobrze smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Schab to chyba nie kurczak ;) (kategoria mięso-drób)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie mała pomyłka. Już poprawiłam:)Dzięki za czujność. Pozdrawiam.

      Usuń